Anasayfa
  • RESMİ İLANLAR
  • SAMSUNSPOR
  • SAMSUN HABER
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • GÜNDEM BİLİM TREND EĞLENCE EĞİTİM YAŞAM MAGAZİN ÇEVRE - ENERJİ İNSAN DÜNYA TEKNOLOJİ SEKTÖREL KÜLTÜR SANAT SAĞLIK TÜRKİYE GÜNDEMİ
  • Ara
SON DAKİKA:
00:29
Samsunspor-Kayserispor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta?
00:29
Samsunspor-Kayserispor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta?
00:29
Samsunspor-Kayserispor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta?
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. SADİ SUBAŞI
  3. TÜRK TARIMINA DARBE VURULUYOR
Yayınlanma: 04 Temmuz 2017 - 19:40

TÜRK TARIMINA DARBE VURULUYOR

04 Temmuz 2017 - 19:40
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TÜRK TARIMINA DARBE VURULUYOR
SADİ SUBAŞI

Yazımın 1. Bölümünde Türk tarımının son yıllarda büyük bir darbe yediğini ve bitme noktasına geldiğini özetlemiştim.

    Bugün 2. Bölümde bizim de büyük gıda yardımları yaptığımız Somali’nin bu büyük açlık dramınıneden yaşamakta olduğunun hikayesini “Bilge Adamlar Araştırma Merkezi’nin” Hazırladığı“Somali’de ki Kıtlığın Nedenleri Raporunu”Özetleyerek  paylaşıyorum.

    Evet, geçmiş yıllarında Afrika’nın çok önemli tarım üreticisi konumunda ki Somali, bugün açlıkla yaşam mücadelesi veriyor.

    Somali’nin geçmişte yaptığı yanlışlar sonrası bugün içine düştüğü trajik durum, Türk tarımında uygulanan politikalar açısından da ders alınacak bir uyarı olmalıdır.

                            ************************************

RAPOR:

Yeryüzünde birçok noktada yıllık yağış miktarlarında dalgalanma gözlemlenmektedir. Ancak Afrika Boynuzu olarak tanımlanan bölgenin, dünyanın ve kıtanın diğer bölgelerine nazaran daha sık kuraklık ve kıtlık yaşaması sosyal meseleler üzerine düşünen insanları farklı sorular sormaya yönlendirmektedir.

   Nasıl oldu da 1970’lerde gıda üretiminde kendi kendine yeterli olan Somali son yıllarda kuraklıklara ve kıtlıklara maruz kaldı? Yaşamakta olduğumuz bu insanlık dramı sadece bir doğal afetin ortaya çıkardığı bir durum mudur? Batılı ülkeler, yaşanan bu insanlık dramına karşı birkaç aylık gıda yardımı göndermekten başka bir şey yapacak mıdır?

Milyonlarca insanın yaşam mücadelesi verdiği bu kıtlığın birincil sebebi olarak ilk planda bahar yağmurlarının azalması gösterilmektedir. Ancak bu tür bir sebep-sonuç ilişkisi yüzeysel bir izah olacak ve yaşananları tam anlamıyla bizlere anlatamayacaktır.

Doğa koşullarının etkisini gözardı etmemekle birlikte Afrika Boynuzunda son yıllarda sıklıkla karşılaşılan kuraklık ve kıtlıkların sebebi öncelikle ülkede devam eden iç savaştır. Yirmi yıldır devam eden iç karışıklığın ortaya çıkmasındaki en büyük etmen ise, 1980’li yıllarda uygulanan IMF reçeteleri, Soğuk Savaş dönemi ABD-SSCB rekabeti ve sömürgecilik zamanında uygulanan politikalardır.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında sömürgelerin bağımsızlıklarını kazandıkları sırada Somali’de 1960 yılında bağımsızlığını kazanır. İlk on yılı barış içinde ve kısmen de olsa demokrasi ile geçen ülkede 1969 da kansız bir askeri darbe sonrası Somali’de tek parti rejimi başlar.

İdeolojik olarak sosyalizmi benimseyen Somali, Sovyetler Birliği ile yakınlık kurar. Daha sonra Sovyetlerin desteklediği komşusu Etopya ile yaptığı savaşı kaybeden Somali Sovyetler Birliği ile ilişkilerini keser ve Amerika ile yakınlaşmaya başlar.

Amerika ve Batının Soğuk Savaş sonrası demokrasiye geçen ülkelere uyguladıkları paket program 1970 lerin sonunda Somali’ye de uygulanır. Batılı ülkelerden maddi yardım almak zorunda kalan Somali, yardım ile birlikte gelen şartları da kabul etmek zorunda kalır. 

   Ne var ki, İlk başlarda çok partili sisteme geçmeyen Somali’nin, ekonomik sistemini batıya uyarlamak ve bunu da IMF ile gerçekleştirmekten başka seçeneği kalmaz.

IMF Sonrası Somali:

Bir ülkenin ekonomik sistemini sil baştan kurmak isteyen IMF yöneticilerinin Somali’ye sundukları şartlar, ülke tarımını olumsuz yönde etkileyecektir. İşe kamu harcamalarını düzenleyerek başlayan IMF, hükümetten tarım alanındaki harcamalarını kesmesini ister. Çünkü Somali sanayi ülkesi olmalıdır ve bunun gerçekleşmesi için de tarım sektörüne devlet yardım etmemelidir.

   Sonuçta 1980 lerin ortalarında Somali’nin tarım sektörüne yaptığı harcamalar 1970 lere nazaran %85 azalır. Soğuk Savaşın gergin atmosferinde kendilerine yaklaşan Somali’ye batılı ülkeler yardım göndermekte gecikmez.

Ancak bu yardım teknolojik değil daha çok gıda yardımı şeklinde olur. Batılı ülkelerin yaptıkları gıda yardımlarının ülke pazarına girmesi ve kamu harcamalarının kesilmesi nedeniyle zaten zor durumda kalmış Somalili çiftçilerin rekabet gücünü düşürür.

Özellikle Amerika başta olmak üzere, kendi tarım sektörünü sübvanse eden batılı devletler, iç piyasalarından aldıkları tahıl ürünlerini yardım olarak Somali pazarına sürerken bu ülkenin tarım sektörünü öldürüyorlardı.

İşte bu tür politikalar yüzünden 1970’lerde kendi iç gıda ihtiyacını kendisi karşılayan, yani kendi kendine yeterli olan Somali, yurtdışından gıda ithal eden bir ülke olmuştur.

   Kısacası bu rapora göre, aslında tarım yapılamadığı için değil, tarım yaptırılmadığı için Somali’de gıda üretimi sağlanamamış durumdadır. Yoksa normal şartlarda bir bahar yağmurlarındaki düşüş gıda üretimini düşürse de bu derece ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmazdı.


IMF politikalarının sonucu olarak tarım alanında yaşanan geriye gidiş diğer alanlarda da yaşanmaya başlar. Son yıllarda takip edilen politikalar yüzünden gıda ithal etmek zorunda kalan Somali, ulusal para biriminin değer kaybetmesi sonucu gıda ithalatında zorlanmaya ve bunun sonucu olarak daha fazla borçlanmaya başlar.


   Bu arada yapılan devalüasyon sonrası Somali parasının değer kaybetmesinin Somali’de en çok hayvancılıkla uğraşanları olumsuz etkiler. Oysa, o zamana kadar hayvancılık ve hayvan ihracı Somali’nin en önemli gelir kaynağı ve ihraç kalemidir.

   Bu sırada Somali‘nin hayvan ihracatında bir numaralı müşterisi olan Suudi Arabistan’da, nedense 1983 Haziran ayında aldığı bir kararla artık hayvan ithalatını Somali’den değil Avustralya’dan yapacağını duyurur.

Bu arada Somali çiftçilerine tarım yaptırılmadığı için boş kalan tarıma elverişli topraklara da batı ülkeleri kendi topraklarında kuramadıkları kirli sanayi tesislerini (Termik santralleri, çevresine zehirli atıklar bırakan kimya tesisleri) Taşımaya başlar.Yirmi yıl sonra artık o bereketli topraklar yerini kirletilmiş ve tarım yapma özelliğini kaybetmiş arazilere bırakmıştır.  

  Ekonomisi giderek kötüleşen Somali’de iktidar, iç huzurun da bozulmaya başlamasıyla oluşan muhalefeti sindirmek için şiddete de başvurur. Tek parti iktidarına karşı gelen gruplara yönelik son derece sert bir politika uygulanmaya başlar.

   Sonra ki yıllarda ülke içi çatışmalar artar ve Hükümet batılı ülkelerden farklı amaçlarla aldığı yardım paralarını aldığı yardım paralarını silaha yatırmaya başlar. Buna rağmen batılı ülkelerden Somali’ye gıda ve silah yardımı hiç aksamadan sürer.

Yani batılı devletler yaptıkları yardım ile bir diktatörü ve diktatörlüğü desteklerken, bir halkın da mahvoluşuna yardım etmiş olmaktadırlar.

Yukarıda kısaca anlatmaya çalışılan Somali’nin 1980’ li yıllardaki durumu hükümetin halkın gözünde ki gücünü neredeyse tamamen kaybetmesine yol açmıştır.
Kuraklık ve kıtlık bir yerin coğrafi koşulları ile doğrudan ilintilidir. Doğal bir afet olan kuraklık, tıpkı deprem gibi, önceden tahmin edilemez ve kaçınılmazdır.

Yaşanmakta olan kuraklık ve kıtlık aslında Dünya Bankası ve IMF’ nin insani yardım anlayışının ve yapısal uyum stratejisinin iflas ettiğini gözler önüne sermektedir.

SONUÇ:

En doğru tespiti, Somali’de ki gelişmeleri en yakından izleyenBirleşmiş Milletler eski Genel sekreteri Boutros Ghali 18 yıl önce şu sözlerle açıklamıştır.

Somali’ de gıdadan çok silah var. Bu silahlar Somalililer tarafından üretilmedi. Onlara dış güçler tarafından, dış güçlerin çıkarlarına hizmet etmeleri için verildi. Bu silahları tedarik edenler, bugün işlenen suçların da ortaklarıdırlar.

Bugün bizim de tarıma elverişli topraklarımızın çoğunda tarım yapılmadığı için boş durmaktadır. Nitekim en önemli alüvyon ovalarından birisi Çarşamba Ovamızın termik santrallerle kirletiliyor oluşu, kötü bir örnek olarak bu endişeleri akla getirmektedir.

Umarım, ülkemizde de aynı yanlışlar nedeniyle tarım üretimimize sınırlamalar getirilmemektedir.

    Güzel ve şehit haberleri almayacağımız sorunsuz geçecek bir hafta dileğiyle. 03.07.2017 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Geçmişine Vefası Olmayan Kurumlar Kalıcı Olamaz - 22 Mayıs 2025
  • PKK'nın Silah Bırakacağı Barış Amaçlı "Terörsüz Türkiye" Sürecindeki Soru İşaretleri - 13 Mayıs 2025
  • SON İSTANBUL DEPREMİ BEKLENEN BÜYÜK MARMARA DEPREMİNİN SON UYARISIDIR - 28 Nisan 2025
  • BÜROKTLAR, HATALARI SONUCU OLUŞACAK ZARARLARDAN SORUMLU OLMALIDIR - 21 Nisan 2025
  • Samsunlular, Samsunspor ile arasindaki aidiyet duygusunu kaybediyor - 17 Nisan 2025
  • Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Artıları ve Önerilerim - 25 Şubat 2025
  • SAMSUN'UN TEŞVİK YASASI DIŞINDA BIRAKILMA DRAMI - 13 Ocak 2025
  • BU TAHRİKLERE ARTIK DUR DENİLMELİDİR - 30 Aralık 2024
  • SAMSUN TV KANALLARININ YOK SAYACAĞI BİR KENT DEĞİLDİR. - 23 Aralık 2024
  • AİLE HEKİMLERİNE YAPILAN DAYATMA HALKIMIZA YAPILMIŞTIR - 13 Aralık 2024
  • SAMSUNSPOR ALT YAPISINA HAKSIZLIK YAPMAYALIM. - 09 Aralık 2024
  • EKONOMİK KRİZİN FATURASI ECZACILARA KESİLEMEZ - 07 Aralık 2024
  • ATATÜRK'ÜN AÇTIĞI HALKIN İRADESİNİ TEMSİL ETMESİ GEREKEN TBMM, GÖREVİNİ YAPMIYOR, YAPTIRILMIYOR - 10 Kasım 2024
  • ÜLKEMİZ HEMEN HER KONUDA, HIZLA SONU KARANLIK BİR UÇURUMA KOŞUYOR       - 22 Ekim 2024
  •  ÜLKEMİZ, ULUSAL BENLİĞİMİZİ TEHDİT EDECEK ŞEKİLDE YOZLAŞTIRILIYOR - 24 Eylül 2024
  • BU KADAR KÖTÜ YÖNETİM HATA OLARAK GÖRÜLEMEZ. - 09 Eylül 2024
  • BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞININ SAMSUN'UN SORUNLARINA DUYARLI OLMASINI BEKLİYORUZ - 27 Ağustos 2024
  • ATATÜRK HEYKEL ÇEVRESİ YENİDEN DÜZENLENMELİDİR. - 17 Ağustos 2024
  • YANLIŞ YAPANLAR, KİM OLURSA OLSUN BEDELİNİ ÖDEMELİDİR. - 20 Temmuz 2024
  • SAMSUN ÇOK YÖNLÜ BİR SANAT MERKEZİDİR - 09 Temmuz 2024
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 28
ilan.gov.tr
RESMİ İLANLAR
RESMİ İLANDIR
Doğalgaz Dönüşüm Tesisatı Yaptırılacaktır
RESMİ İLANDIR
Gayrimenkul Satış İlandır
Köşe Yazarları
MURAT ÖZDEN
MURAT ÖZDEN
Engelliler Haftası Değil, Gerçekler Haftası Olsun.
Gençlik Parkı Bir Soluk Bir Nefesti
TAHSİN ÇAYIROĞLU
Gençlik Parkı Bir Soluk Bir Nefesti
YUNUS UÇGUN
YUNUS UÇGUN
Vizyonlar
Kentsel Dönüşüm Neden Şart..
A.YENER CABBAR
Kentsel Dönüşüm Neden Şart..
Uğur Okulları'nın Sportif Başarısı
RAGIP GÖKER
Uğur Okulları'nın Sportif Başarısı
Havza'da Yaşanan 'Özgürlük Yürüyüşü' Engeli Aşıldı
CEMİL CİĞERİM
Havza'da Yaşanan 'Özgürlük Yürüyüşü' Engeli Aşıldı
Kalbi ile beyni çelişenler!
N. ALPER CABBAR
Kalbi ile beyni çelişenler!
Avrupa hesapları...
SELÇUK KAYA
Avrupa hesapları...
BURNUMUZUN DİBİNİ GÖREMEDİK
DAVUT AKTAŞ
BURNUMUZUN DİBİNİ GÖREMEDİK
Geçmişine Vefası Olmayan Kurumlar Kalıcı Olamaz
SADİ SUBAŞI
Geçmişine Vefası Olmayan Kurumlar Kalıcı Olamaz
YUSUF ZİYA ÇAKIR
YUSUF ZİYA ÇAKIR
BAŞKA KAPIYA ÜMİT ÖZAT...
Galip Asal'dan Büyük Jest!
TUFAN İPEK
Galip Asal'dan Büyük Jest!
YAŞADIKLARI KENTLERE DEĞER KATAN SANATÇILAR – 1
ŞAKİR DEMİRCİ
YAŞADIKLARI KENTLERE DEĞER KATAN SANATÇILAR – 1
Ne Yapalım Rıza Hoca Avrupa'ya Gitmeyelim Mi?
ADNAN ÖZ
Ne Yapalım Rıza Hoca Avrupa'ya Gitmeyelim Mi?
DİLEK AKBUZ
DİLEK AKBUZ
Burçları Nasıl Bir Hafta Bekliyor?
MİRAÇ MORÇÖL
MİRAÇ MORÇÖL
Sanatın emek hırsızları!
PROF. DR. BEKİR ŞİŞMAN
PROF. DR. BEKİR ŞİŞMAN
19 Mayıs Ruhu ve Gençlik Sorunu
Herkes Ölür, Kimi Toprağa Kimi Kalplere Gömülür
ALPARSLAN ÇEPNİ
Herkes Ölür, Kimi Toprağa Kimi Kalplere Gömülür
LEVENT ÖCAL
LEVENT ÖCAL
Yeni bir vergi yapılandırması kapıda mı?
SAMSUN ÜNİVERSİTESİ YERİNDE KALMALI…
REMZİ KOZAL
SAMSUN ÜNİVERSİTESİ YERİNDE KALMALI…
VEHBİ TEZCAN
VEHBİ TEZCAN
Koro Şefinin Koristlerden, Koristlerin Şeften Beklentileri
MURAT ÖZDEN
MURAT ÖZDEN
Engelliler Haftası Değil, Gerçekler Haftası Olsun.
Gençlik Parkı Bir Soluk Bir Nefesti
TAHSİN ÇAYIROĞLU
Gençlik Parkı Bir Soluk Bir Nefesti
YUNUS UÇGUN
YUNUS UÇGUN
Vizyonlar
Kentsel Dönüşüm Neden Şart..
A.YENER CABBAR
Kentsel Dönüşüm Neden Şart..
Uğur Okulları'nın Sportif Başarısı
RAGIP GÖKER
Uğur Okulları'nın Sportif Başarısı
Havza'da Yaşanan 'Özgürlük Yürüyüşü' Engeli Aşıldı
CEMİL CİĞERİM
Havza'da Yaşanan 'Özgürlük Yürüyüşü' Engeli Aşıldı
Çok Okunan Haberler
Beşiktaş'ta Solskjaer’den Rizespor Mağlubiyeti Sonrası Samsunspor Yorumu
Beşiktaş'ta Solskjaer’den Rizespor Mağlubiyeti Sonrası Samsunspor...
Samsunspor'da Kaleye Portekiz'den Transfer
Samsunspor'da Kaleye Portekiz'den Transfer
Sergen Yalçın’dan Samsunsporlu Yıldıza Övgü: Galatasaray ve Fenerbahçe'de Oynayabilir
Sergen Yalçın’dan Samsunsporlu Yıldıza Övgü: Galatasaray ve Fenerbahçe'de...
Samsun'da Akran Zorbalığı Böyle Görüntülendi! Tutup Yere Fırlattılar...
Samsun'da Akran Zorbalığı Böyle Görüntülendi! Tutup Yere Fırlattılar...
Trabzonspor - Samsunspor Maçı Canlı İzle
Trabzonspor - Samsunspor Maçı Canlı İzle
Ana Sayfa
RESMİ İLANLAR
SAMSUNSPOR
SAMSUN HABER
SİYASET
ASAYİŞ
EKONOMİ
SPOR
GÜNDEM
BİLİM
TREND EĞLENCE
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
ÇEVRE - ENERJİ
İNSAN
DÜNYA
TEKNOLOJİ
SEKTÖREL
KÜLTÜR SANAT
SAĞLIK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • SAMSUN HABER
  • SAMSUNSPOR
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim